KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE "MILO BOŠKOVIĆ"

KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE "MILO BOŠKOVIĆ"

admin

14/Dec/2020

RASPISAN PRVI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE "MILO BOŠKOVIĆ"

JU Centar za kulturu Kolašin i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ počinju realizaciju projekta „Dani Mila Boškovića“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i Opštine Kolašin. Ova kulturna manifestacija počinje organizovanjem konkursa pod nazivom: PRVI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE „MILO BOŠKOVIĆ“. Pravo učešća na konkursu imaju pjesnici i pjesnikinje iz Crne Gore i regiona, starosti do 37 godina. Svaki autor/ka može poslati jednu neobjavljenu pjesmu. 

Pjesme potpisane šifrom šalju se na imejl adresu bibliotekakolasin@gmail.com, dok se prijave sa rješenjem šifre dostavljaju na imejl adresu kulturakolasin@t-com.me. Konkurs je otvoren do 5. decembra 2020. godine. 

Žiri će odabrati najbolje pjesme i dodijeliti tri nagrade u iznosu od 400,00, 200,00 i 100,00 eura.Nagrađeni pjesnici će učestvovati na književnoj večeri posvećenoj književniku Milu Boškoviću, koja će se održati prilikom dodjele nagrada u decembru, u JU Centar za kulturu Kolašin. Pisac Milo Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a preminuo u Podgorici 1974. Diplomirao je na Filizofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu. Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“ – 20 romana, te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina (31 pjesnik). Zastupljen je i u više antologija jugolovenske književnosti kao i u svjetskoj "Antologiji ljubavne poezije”.  Književni kritičari Bogić Rakočević, Novo Vuković i dr. smatraju da je Milo Bošković  najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi.

Ciljevi projekta
1. Doprinos afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti Kolašina i okoline i očuvanje kulturne baštine.
2. Doprinos preciznijem i sveobuhvatnijem sagledavanju djela ovog izuzetnog autora i podizanje svijesti mladih o značaju crnogorske kulture. 
3. Nastavak promocije zavičajnih pisaca koju su JU Centar za kulturu Kolašin i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“  započeli početkom prošle godine.
4. Podsticaj aktivnosti učešća mladih stvaralaca u kulturnom životu Crne Gore i opštine Kolašin.Projekat manifestacije „Dani Mila Boškovića“ nastavak je promocije zavičajnih pisaca koju su JU Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ započeli tokom 2019. godine. Očekuje se da rezultat ove manifestacije bude oživljavanje djela lokalnog stvaraoca, nepravedno zapostavljenog u sredini iz koje je potekao.

Zbog situacije sa korona virusom, ovogodišnji „Dani Mila Boškovića“ će trajati kraće i obuhvatiće manji broj aktivnosti od planiranih. Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatit će i upoznavanje zainteresovanih sa književnim opusom Mila Boškovića. U tu svrhu, od dana raspisivanja Konkursa za pjesničku nagradu „Milo Bošković“, u prostorijama Narodne biblioteke će biti izložena njegova djela.Opština Kolašin i JU Centar za kulturu planiraju da ova kulturna manifestacija postane tradicionalna jer je vezana za ime i djelo jednog od najistaknutijih zavičajnih pisaca Kolašina i okoline.