REZULTATI PRVOG KONKURSA ZA PJESNIČKU NAGRADU “MILO BOŠKOVIĆ” SA OBRAZLOŽENJEM ŽIRIJA

REZULTATI PRVOG KONKURSA ZA PJESNIČKU NAGRADU “MILO BOŠKOVIĆ” SA OBRAZLOŽENJEM ŽIRIJA

admin

17/Dec/2020

Žiri za dodjelu pjesničke nagrade Milo Bošković u sastavu: Bogić Rakočević, predsjednik, Slobodan Bošković, član i Radojica Bulatović, član, nakon razmatranja gotovo dvjesta pjesama
pristiglih na Konkurs, na elektronskoj sjednici održanoj dana 15. 12. 2020. godine jednoglasno je donio odluku da:

Prva nagrada u iznosu od 400,00 eura pripadne Mariji Dejanović za pjesmu "Na putu do trgovine".
Druga nagrada u iznosu od 200,00 eura Sonji Knežević za pjesmu "Beograd 2020."
Dvije treće nagrade, u iznosu od po 100,00 eura Vladani Perlić, autorki pjesme "Radije bih da znam popravljati česme" i Andrei Debak za pjesmu "Pjesnikinja".

Pjesme pristigle na Konkurs za nagradu koja je posvećena Milu Boškoviću, osobenom pjesniku iz kolašinskog kraja i koja se dodjeljuje prvi put bile su potpisane šifrom, a njihovi autori, sudeći po dijalekatskim varijantama su sa različitih prostora bivše Jugoslavije. Zavidan je estetski, tematski i sadržajni kvalitet pristiglih pjesama i za nagrade su presudile nijanse.

Prvonagrađena pjesma "Na putu do trgovine" nosi u sebi različita značenja i asocijacije koje se svode na zaključak kako valjani pjesnički materijal može postati bilo šta što izvire iz svakodnevne neposrednosti. Uvjerljivo i sugestivno pjesnik nas vodi sa sobom u traganju za drugačijim pristupima poznatom iskustvu i varijantama opažajnog svijeta.

Angažovana pjesma "Beograd 2020." u svom asocijativnom opsegu oslonjena je na najnovije demonstracije u Beogradu što još jednom potvrđuje stav da poezija ima i društvenu, a ne samo estetsku funkciju, a svojim značenjskim opsegom bavi se čovjekom izgubljenim na razmeđi svjetova. U današnje vrijeme, kada je izuzetno teško održati bilo kakav status, pjesnik kroz simbole nepristajanja pokušava da ukaže na društvenu destrukciju koja je svela običnog građanina na beznačajan nivo.

Pjesma "Radije bih da znam popravljati česme" koja je dobila treću nagradu u svom narativnom naboju sadrži različite konotativne slojeve koji isijavaju pjesnikove lične utiske, meditacije i osjećanja i dobrim dijelom se semantički i strukturno gradi na zvučanju riječi. Njen autor je uspio da naizgled razbacane fragmente svakodnevice uveže u jednu finu pjesničku
cjelinu.

Treću nagradu nosi i pjesma "Pjesnikinja" koja je naizgled omeđena standardnim poetskim toposima, ali kroz neku vrstu revitalizacije svakodnevnog govora lucidno i iskričavo isijava jednostavne i jezgrovite slike sugerišući da poezija uvijek garantuje unutrašnju slobodu. To joj, pored ostalog, daje aktuelnost i svježinu.