ZAVRŠEN TREĆI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE „MILO BOŠKOVIĆ“

ZAVRŠEN TREĆI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE „MILO BOŠKOVIĆ“

admin

04/Dec/2022

ZAVRŠEN TREĆI KONKURS ZA DODJELU PJESNIČKE NAGRADE „MILO BOŠKOVIĆ“


Pjesnički konkurs “Milo Bošković”, koji treći put organizuju JU Centar za kulturu Kolašin i Narodna biblioteka “Ljubo Anđelić”, završen je 31. oktobra.
Konkurs i pjesnička nagrada dio su manifestacije „Dani Mila Boškovića“, podržane od strane Ministarstva kulture i medija i Opštine Kolašin. Osim što je posvećena poznatom kolašinskom književniku Milu Boškoviću, čija su djela našla mjesto u crnogorskim književnim antologijama, ova manifestacija promoviše kolašinsku književnu kulturu, doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije, kulturne posebnosti opštine i očuvanju kulturne baštine.
Ove godine, kao i prethodne dvije, odziv autora je bio odličan što je, svakako, pokazatelj uspješnosti Konkursa. Ukupno je pristiglo 169 pjesama, pjesnika i pjesnikinja starosti do 37 godina, iz Crne Gore i zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Materijal je dostavljen stručnom žiriju u tročlanom sastavu: Svetlana Kalezić-Radonjić, predsjednica žirija, Kemal Musić, član i Anđelija Rondović, članica. Žiri je, u datom vremenskom roku do 30. novembra, donio jednoglasnu odluku i izabrao tri najbolje pjesme, kojima će biti dodijeljene nagrade u iznosu od 400 eura za prvo, 200 eura za drugo i 100 eura za treće mjesto. Prvu nagradu osvojila je Aida Camović, iz Srbije za pjesmu “Unutrašnji radovi”, drugu nagradu osvojio je Hrvoje Galić iz Hrvatske za pjesmu “U zemlji, u Damasku” i treća nagrada pripala je Milici Rosić iz Srbije za pjesmu “Mašine radile dvadeset i pet sati dnevno”.
Žiri je, zajedno sa pobjedničkim, sačinio izbor od 37 pjesama, koje svojim kvalitetom odstupaju od ostalih pristiglih radova i zavrijedile su da se početkom 2023. godine objave u Zborniku pjesama sa trećeg konkursa za pjesničku nagradu “Milo Bošković”.
Zainteresovani građani i ove godine imaju priliku da se upoznaju sa književnim opusom Mila Boškovića, jer su od dana raspisivanja Konkursa do zvaničnog uručenja nagrada pobjednicima, u prostorijama Narodne biblioteke izložena njegova djela.